Ekonomija

Ekologija
2016 rugsėjo 30
Ekobusai arba Lenkijos patirtis eksploatuojant automobilius su dujiniais varikliais
2016 rugsėjo 30

Dujų naudojimas automobiliuose ne tik leistų sumažinti aplinkos taršą, bet gali duoti ir didžiulį ekonominį efektą. Šiuo metu, kai mažinamos valstybės valdymo išlaidos, ribojamas valstybinių įstaigų finansavimas, pritaikius 10 proc. automobilių dirbti suskystintomis dujomis (skaičiuojant, kad kiekvienas automobilis vidutiniškai per metus nuvažiuoja 20 tūkst. km), per pirmus metus būtų sutaupyta 160 mln. Lt, o kiekvienais kitais metais – po 320 mln. Lt , neskaičiuojant to, kad važiuojant dujomis sunaudojama iki 5% mažiau tepalų ir pailgėja variklio tarnavimo laikas. Tiesa, pradinė suma būtų nemaža, tačiau piliečiai, įmonės ar organizacijos gali pasinaudoti išperkamosios nuomos paslaugomis, o su bankais atsiskaityti lėšomis, sutaupytomis naudojant pigesnį kurą. Apytiksliais skaičiavimais, sumontavus dujinę įrangą 1600 Lt, ši suma atsiperka nuvažiavus 10-15 tūkst. km. Jei automobilis per metus nuvažiuoja 20 tūkst. km., išleisti įrangai pinigai ne tik atsiperka, bet dar sutaupo apie 400-800 Lt pirmaisiais metais, ir apie 2-3 tūkst. Lt kiekvienais sekančiais automobilio eksploatacijos metais.
Norėdami greitai ir pakankamai suprasti transporto žalingo poveikio aplinkai mastus ir kas mūsų šalyje turi būti daroma, kad šis poveikis sumažėtų, turime pastudijuoti du dokumentus: Valstybinę kompleksinę programą ”Transportas ir aplinkos apsauga” ir Lietuvos Respublikos transporto sistemos plėtros nacionalinę programą. Deja, Lietuvos Respublikos vyriausybė kol kas ne tik nesiėmė jokių konkrečių veiksmų, galinčių paskatinti LPG naudojimą automobiliuose, bet ir  įvedė akcizo mokestį įvežamoms automobilinėms suskystintoms dujoms, kas praktiškai užkirsta kelią LPG naudojimui automobiliuose. Tokie veiksmai tik pabloginta tiek ekonominę, tiek ekologinę situaciją šalyje ir skaudžiausiai atsiliepia mažas pajamas turintiems gyventojams, naudojantiems LPG.

Dujų įrangos montavimo atsipirkimas

Jeigu LPG įrangos montavimas Jums kainavo 1200 Lt., tai tam, kad ji atsipirktų reikia nuvažiuoti 11017-12264km. Bendra atsipirkimo formulė būtų tokia (įskaitant profilaktinius CO reguliavimus kas 5000km):

S=           100 x K
V (B – 1,15 D) – 0,2
S – kilometražas
K – dujų įrangos kaina
B – benzino 1 litro kaina
D – dujų 1 litro kaina
V – benzino sąnaudos 100 km.